top of page
Word Gastgezin:
                                                                                                                                De Stichting Hulp Tsjernobyl Kinderen Midden-Groningen zoekt gedurende een project enthousiaste mensen die bereid zijn om 1 of 2 kinderen , een juf of een tolk voor 7 weken op te nemen in hun gezin. Het gaat om kinderen tussen de 8 en 10 jaar.
 
 
Gezondheid:

De kinderen zijn niet ziek, anders zouden ze geen visum krijgen, maar hebben vaak een groeiachterstand, bloedarmoede of verminderde weerstand. Veel kinderen hebben ook long- en buikklachten, gewrichtspijn, schildklierafwijking. De kinderen hebben geen radioactieve straling bij zich, dus ze kunnen u niet besmetten. Wel is hun conditionele gesteldheid minder goed. Onderzoek heeft aangetoond dat het verblijf van 2 maanden in een niet radioactieve omgeving voor de kinderen een positief effect heeft op hun lichaam, dit heeft te maken met het feit dat bij kinderen het bloed zich in circa 2 maanden geheel vernieuwd. Zo krijgen ze voor langere tijd weer meer weerstand.
 

Communiceren:

Praat met ze net zoals u met uw eigen kinderen praat, over school, of over hoe het bij hun thuis gaat. U zult er eerst een woordenboek, tekeningetjes of gebarentaal bij nodig hebben. Ervaring leert dat de kinderen snel de taal oppikken. Ook kunt u aan de hand van fotoalbums iets vertellen over uw familie.
 

Contact:

De kinderen worden begeleid door hun eigen Wit-Russische juf en er reist een tolk mee voor het contact tussen de kinderen en de gastouders. Ook worden er geregeld informatieavonden belegd waar u als gastgezin kunt kennis maken met elkaar, en alle twijfels en vragen kenbaar kunt maken.

School:

De kinderen gaan gewoon naar school en krijgen les van hun eigen Wit-Russische juf. Als u als gastouders allebei werkt is er altijd naschoolse opvang mogelijk. Tussen de middag blijven de kinderen op school eten.

Algemeen:

Van de gastouders word verwacht, dat zij de kinderen  brengen en halen van en naar school. Elke week ontvangen de ouders een Nieuwsbrief met o.a. nieuws, verslagen van de activiteiten, ervaringen van gastgezinnen en een actuele planning voor de komende week.

Gastgezinnencommissie:

Als u besluit om 1 of 2 kinderen in uw gezin op te vangen, zal de gastgezinnencommissie een bezoek bij u brengen en hierbij worden de doelstelling van de Stichting doorgesproken.

Downloads:

bottom of page